Jemy zdrowo
8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto ma na celu promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, jak również informowanie o konsekwencjach złej diety.
Uczniowie i wychowawcy najmłodszych klas naszej szkoły również zaangażowali się w akcję. Z pomocą rodziców i wychowawców przygotowali pożywne kanapki lub przekąski i podczas porannych zajęć zorganizowali w klasach wspólne spożywanie śniadania.
W klasach odbyły się również pogadanki i inne formy zajęć, podczas których uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, piramidę zdrowego żywienia oraz rolę śniadania w codziennej diecie.
Dla uświetnienia tego dnia uczniowie klasy 1c wraz z paniami: Jolantą Brodko i Małgorzatą Kołton, przygotowali dla koleżanek i kolegów z klas 0-3 inscenizację wiersza: ” Na straganie” J.Brzechwy. Występ obejrzała pani dyrektor Monika Szaleniec. Uczniowie rozpoczęli przedstawienie na tle dekoracji, ubrani w sylwety owoców i warzyw. Zaśpiewali piosenkę o witaminach, o rolniku. Na koniec dzieci wraz z paniami poczęstowały wszystkich gości kanapkami z powidłami i rumianymi jabłkami.
Uczniowie klas starszych wykazali się kunsztem kucharskim i samodzielnie przygotowali dla całej szkoły pożywne śniadanie, składające się z kolorowych kanapek oraz pysznego, pełnego witamin soku marchewkowo – jabłkowego. W działania te czynnie włączyli się również: dyrekcja, nauczyciele i pracownicy szkoły. Nie mieli sobie równych w krojeniu warzyw, owoców i obsłudze sokowirówek.
Dziękujemy Spółdzielni Warzyw i Owoców Sielec za przekazanie produktów, które urozmaiciły nasze śniadanie.
Rodzicom za ich ogromny wkład w przygotowanie święta.
Organizatorom i nauczycielom za sprawną koordynację przedsięwzięcia.
Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania– w domu i szkole.